Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ ΘΟΡΥΒΟΥ



Ο «θόρυβος» στην σημερινή εποχή, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της καθημερινότητάς μας, τόσο από υλική όσο και από πνευματική άποψη. Ταυτόχρονα, αποτελεί και ένα «μέσο», γι’ άλλους «προβολής» και γι’ άλλους «επιβολής».

Θόρυβος, φασαρία, ενόχληση, πονοκέφαλος, διάσπαση του νου, έλλειψη συγκέντρωσης, εκνευρισμός, έλλειψη συντονισμού-διάσπαση.
Πως να συγκεντρωθείς, πως να συλλάβεις ιδέες, πως να σκεφθείς να τις υλοποιήσεις.
Πως όντας εκνευρισμένος από την ηχορύπανση να δεις την οποία ομορφιά γύρω σου , να ευφρανθεί η ψυχή σου, να ριγήσεις.
Πως διασπασμένος σε κομμάτια να δράσεις ως ον συγκροτημένο, να δεις και να γευτείς τους καρπούς των δράσεών σου και των ανάλογων των άλλων όντων γύρω σου.
Ο θόρυβος δεν σ’ αφήνει να ηρεμήσεις, να κοιμηθείς, να δεις όνειρα, να ζήσεις σε άλλες διαστάσεις, να λάβεις μηνύματα που θα σε βοηθήσουν, δίνοντάς σου τις απαντήσεις που ψάχνεις, για να λύσεις τις δυσκολίες που σου παρουσιάζει η ζωή και σε ταλανίζουν για να προχωρήσεις σ’ αυτήν και στην εξέλιξή σου. Να ελευθερωθείς απ’ τα δεσμά σου.
Παρασυρόμενος από τους θορύβους του έξω κόσμου (σαν τον Οδυσσέα με τις σειρήνες), μεταφέρεις τη ρύπανση και εντός σου και φθάνεις στο σημείο «να πηγαίνεις στο σινεμά για να μη νοιώθεις μόνος».
 θόρυβος = αποδιοργάνωση, τρέλα, χωρισμός από τον εαυτό σου και τους άλλους, φόβος.
Η κατάσταση του  «θορύβου» με βοηθά να συνειδητοποιήσω το κακό που επιφέρει νοιώθοντας την ανάγκη να τον αποφεύγω  ή αν δεν είναι μπορετό αυτό, να δημιουργώ συνθήκες απομόνωσης απ’ αυτόν (π.χ. άσκηση διαλογισμού, κατάλληλη για την κάθε περίπτωση) ώστε μέσα σε ηρεμία και ησυχία να επικοινωνώ με τον εαυτό μου, να τα «βρίσκω» μαζί του, ν’ αντιλαμβάνομαι τι πραγματικά είμαι, και ανάλογα να πράττω, δικαιώνοντας το είναι μου με το να βρίσκω τη θέση μου στο μεγάλο παζλ της ύπαρξης γενικότερα.
 Η ηρεμία βοηθά τον εσώτερο εαυτό μου να βγει προς τα έξω και να εισακουσθεί, αντίθετα με τον θόρυβο που τον απομακρύνει και έτσι να μπορώ να ζω, να χαίρομαι, να επικοινωνώ αγαπητικά με ότι με περιβάλλει δρώντας ευεργετικά για το γενικό  καλό.
 Η ησυχία βοηθά το καλό γιατί το καλό δεν αντέχει στο θόρυβο, το σκοτώνει.

2 σχόλια:

  1. Σε ποιον να το πεις και ποιος να σ' ακούσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλε Riga,είναι όντως "φωνή βοόντως εν τη ερήμω", αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα να σε ακούσει κάποιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή